lördag 10 november 2012

Kebnekaiselimpa

När jag bakar bröd blir det för det mesta rätt kompakta bröd med mycket nötter, frön och fibrer. Denna limpa är ett ljusare form av bröd men ändå med en del tuggmotstånd från bland annat rågkross och vetekross. Enkelt och snabbt att svänga ihop bara man kommer ihåg att förbereda dagen innan. Här kommer receptet.

Dag 1 blandas:
1 dl vetekli
1 dl linfrön
1 dl rågkross
1 dl vetekross
1 msk salt
1 dl russin
2 dl lingonsylt
4 dl kokande vatten

Dag 2:
5 dl kokande vatten slås över blandningen från dag 1
Rör i vetemjöl och 2 påsar torrjäst, blanda ihop till en fast deg.
Slå upp på bakbordet och gör 4 runda bullar. Jäs i 20 minuter. Grädda ca 20 minuter i 250 grader.


Gårdagens träning blev en härlig löptur på dryga 13 kilometer i vinterlandskapet med babyjoggern när lilla t sov middag. Hann precis hem innan det blev riktigt mörkt ute. Det märks tydligt att dagarna blir allt kortare nu. Tur att snön lyser upp en hel del. Otur att det ösregnar idag. Hoppas minusgraderna kommer tillbaka snabbt!!!

1 kommentar:

  1. Brödet ser väldigt fint och gott ut! Måste provas vid tillfälle! :)

    Låter härligt med vinterlandskap, hoppas minusgraderna kommer på återbesök! Saknar ett fint vitt landskap här!

    Ha en toppenhelg! :)

    SvaraRadera